Úspěch v soutěži WELD SKILL 2021

Filip Vaníček obsadil 2. místo v mezinárodní soutěži WELD SKILL 2021

Skvělého úspěchu dosáhl strojní mechanik Filip Vaníček, žák 3. ročníku Střední průmyslové školy v Jeseníku. Na mezinárodní soutěži WELD SKILL, pořádané firmou Weldcrew, obsadil se svým robotem krásné druhé místo.

Filipe, jak ses o soutěži dozvěděl a proč ses přihlásil?

O soutěži jsem se dozvěděl od mého učitele praktické výuky. Přihlásil jsem se, protože mě soutěž zaujala a lákala mě výhra 5. 000,- Kč. Rád pracuji s kovem. Kdybych neměl možnost a místo na výrobu robota, o mém přihlášení bych pochyboval. Díky škole mám možnost mít praxi v zámečnické firmě Spáčil, kde jsem robota vyráběl.

V čem spočívala soutěž?

Soutěž spočívala ve zkušenosti se svařováním a celkovou prací s kovem a měla pouze dvě pravidla. Hlavním tématem byla výroba jakéhokoliv robota pouze z kovu, vysokého maximálně 50 cm. Soutěž trvala necelé dva týdny od přihlášení. Do soutěže se mohlo přihlásit pouze 30 účastníků ze středních škol České a Slovenské republiky. Po skončení termínu bylo vylosováno 5 nejlepších. Vybraných 5 fotek robotů z kovu byly umístěny na Facebook dané firmy, co soutěž pořádala. Tam měla komunita hodnotit pomocí lajků robota, který se jim nejvíce líbí. Ten, který měl nejvíce nasbíraných lajků, vyhrál.

Proč právě robot Wall-E?

Nad tím, jakého robota vytvořím, jsem dlouho nepřemýšlel. Robot Wall-E je z mé oblíbené pohádky ,,Wall-E“ z dětství. Je to robot, který uklízí znečištěnou planetu, zatímco si lidé užívají život ve vesmírné lodi mimo naši galaxii.

Kolik času Ti zabralo výrobek udělat a kde jsi robota vyráběl?

I když soutěž trvala necelé dva týdny, tak na robotu jsem pracoval asi 9 dní. Vždy jsem na něm dělal, až mi skončila školní praxe ve firmě, takže asi 2-3 hodiny denně. Výrobek je sestavený z přebytečného materiálu a šrotu.

Filipe, letošním rokem končí tvé studium na jesenické průmyslovce? Co máš v plánu do budoucna?

Své studium na jesenické průmyslovce ještě nekončím. Nerad opouštím tuto školu, a proto jsem se přihlásil na nástavbu. Po ukončení nástavbového studia s maturitou, nebo bez ní, se vrhnu do pracovního procesu.

Děkujeme za rozhovor a přejeme Filipovi hodně štěstí a další úspěchy.

SPŠ Jeseník

Odkaz
Fotografie
WallE1.jpg
WallE2.jpg
WallE3.jpg