Svůj první let až k hranicím vesmíru mají úspěšně za sebou studenti z jesenické průmyslovky

Svůj první let až k hranicím vesmíru mají úspěšně za sebou studenti z jesenické průmyslovky

05.10.2021 -
4. 10. 2021, Jeseník – Ve čtvrtek 30. září 2021 tým s názvem „Emko industries“ vypustil balón „Apollo M“. Jedná se o stratosférickou sondu a k vypuštění došlo z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Žáci ze Střední průmyslové školy v Jeseníku tak završili půlroční přípravné práce v projektu Dotkni se vesmíru.

„Projekt Dotkni se vesmíru je úžasnou příležitostí, jak rozvíjet naše studenty. Spojení techniky v projektu spolu s týmovou spoluprací, komunikací a rozvojem kompetencí studentů představuje vysokou přidanou hodnotu. Chtěl bych touto cestou hlavně poděkovat odborným učitelům Davidu Piškovi a Jakubovi Sencimu za zápal, s jakým do tohoto projektu šli," uvádí ředitel školy Jiří Viterna.

Po příjezdu na observatoř, kde se měla sonda vypouštět, hned ze začátku čekalo na tým nemilé překvapení. Dráty spojující kameru se základní deskou sondy se urvaly. Naštěstí to nebyla velká komplikace, drátky tým pájkou opět spojil a sonda byla opět připravena k letu. Tým se rozdělil do dvou skupin. Jedna, co sondu vypustí v daný čas a druhá, co vyrazí předem na předběžné místo dopadu, aby včas zachytila signál sondy. Vypuštění balónu proběhlo hladce a pátrací skupina se těšila, až bude sondu lovit. Pátrači měli být na předběžném místě dopadu ještě předtím, než sonda dopadne, aby lépe zachytili signál. Tento signál poskytoval souřadnice odkud vychází, tzn. souřadnice samotné sondy, a bez toho by bylo obtížné sondu najít. Bohužel pátrací skupina dorazila na místo pozdě a sonda již spadla. Téměř 2 hodiny pátrači prohledávali teoretické místo dopadu, než zachytili signál sondy. Naštěstí pro ně i po dopadu stále vysílala a pátrací skupina ji díky tomu nakonec našla. Bylo prochozeno kukuřičné pole, pastviny, zahrady ve vesnicích, a nakonec byla sonda nalezena v poli u obce Dražkov.

„Já jsem se přidal k pátrací skupině a můžu říct, že chvilkama jsme byli dost nervózní, jestli sondu vůbec najdeme. Přípravy před vypuštěním sondy trvaly půl roku společné práce, ale týmový zápal nakonec zvítězil a my jsme byli úspěšní. Projekt nám dal možnost zkusit si zajímavou profesi meteorologa, a hlavně nám dal možnost dotknout se vesmíru,“ popisuje s nadšením velitel letu Miroslav Juhaňák, student čtvrtého ročníku oboru strojírenství.

„Sice nás z pole zemědělci hnali vidlemi, ale my jsme se nenechali,“ doplňuje se smíchem David Pišek, učitel fyziky. „V sondě byl schovaný lego panáček astronaut Bob, který se úspěšně vrátil z mise k vesmíru a přistál bez zranění. Je to náš malý hrdina,“ dodává ještě s úsměvem Pišek.

Nyní tým čeká práce se zpracováním dat a fotografií zakřivení Země, které jsou uloženy v sondě. Získají také video a unikátní fotografie z výšky, kam žádní ptáci ani letadlo nedolétne. „Všichni zapojení žáci skvěle makali a dávali projektu 100 %. Právem jsem na ně pyšný,“ doplňuje Pišek.

Projekt Dotkni se vesmíru začal ke konci března 2021 a končí v polovině prosince 2021 společnou konferencí v Praze. Zde proběhne prezentace výsledků. Celkem se zapojilo 45 škol z celé České republiky. Pilotní projekt Dotkni se vesmíru odstartuje další polytechnické vzdělávání zábavnou, ale vědeckou formou dostupnou běžným školám, jak základním, tak středním.

Střední průmyslová škola Jeseník je technicky orientovanou školou, která připravuje studenty na povolání ve studijních oborech strojírenství, stavebnictví a informační technologie. Škola dále nabízí učební obory se zaměřením na strojírenství a stavebnictví.

Kontaktní osoba

Mgr. Jiří Viterna, ředitel, Střední průmyslová škola Jeseník, 723 832 301, viterna@soje.cz, www.soje.cz

Další fotografie
sonda_SPŠ Jeseník_1.jpg
sonda_SPŠ_Jeseník_3.JPG