Exkurze do továrny, kde se vyrábí koloběžky Kostka

Exkurze do továrny, kde se vyrábí koloběžky Kostka

19.05.2023 -
Ve čtvrtek 18.5.203 jsme navštívili s třídami STR 1,2,3 továrnu našeho největšího výrobce koloběžek – Kostka Kolobka. Společnost Kostka sídlí v Potůčníku u Hanušovic a v okolí patří k největším zaměstnavatelům.

Ročně továrnu opustí tisíce koloběžek mířících k zákazníkům do celého světa. Některé věci musíte vidět na vlastní oči, abyste pochopili složitost procesů při výrobě zdánlivě tak jednoduchého výrobku, jako je koloběžka. Jako první při příjezdu do Potůčníku vás upoutá budova showroomu Kostky s kavárničkou a testovacími drahami pro děti i dospělé. Před vchodem parkuje přes 30 koloběžek, z nichž každá volá “vyzkoušej mě!”, což skoro všichni účastníci exkurze využili. Najdete zde dětské modely, turistické Tour či Twenty, mushingové teréňáky i zástupce kategorie “Fat” – Monster a Raptor. Samotný showroom je prodejna snů vybavená vším, na co si srdce koloběžkáře jen vzpomene.

Avšak návštěva samotné výroby je obrovský zážitek. Továrna je nabitá moderními technologiemi od svařovacích robotů, CNC technologie, přes lasery které dokonale nařežou trubky či vygravírují jakýkoliv nápis či logo, přes všemožné ohýbačky všech velikostí, přes vyplétačku kol až po vlastní lakovnu. Vidět celý průběh výroby je něco úchvatného. Teprve tady si člověk uvědomí, kolik práce stojí za každým kusem koloběžky. A že stupátko mezi dvěma koly, i když vypadá velmi jednoduše, veze v sobě i kus duše všech, kteří se na její výrobě podílejí. Děkujeme tímto Markovi Kostkovi ml. za čas, který nám věnoval a za možnost vidět na vlastní oči, jak vznikají ony krásné a precizní koloběžky Kostka.

Další fotografie
20230518_095820.jpg
20230518_100254.jpg
20230518_100315.jpg
exkurze-kostka-05.jpg