Jaro ve znamení ZTV v regionálním centru na SPŠ Jeseník

Jaro ve znamení ZTV v regionálním centru na SPŠ Jeseník

23.05.2023 -
O zdravotní tělesné výchově (ZTV) se čím dál více mluví jako o nezbytné složce v hodinách tělesné výchovy a ve sportovních kroužcích u dětí, ale i v pohybových aktivitách dospělých. Dnešní doba je však spíše orientována na výkonnost, a tak se na ZTV zapomíná či ji není věnována taková pozornost, jakou by si dle našeho názoru zasloužila.

Neradi děláme věci jen „na půl“, a tak jsme v minulých měsících pod odborným lektorským vedením fyzioterapeutky Mgr. Lenky Fasnerové z Centra pohybu Olomouc zorganizovali na Střední průmyslové škole Jeseník celý cyklus seminářů s hlavním nadtématem zdravotní tělesná výchova. Výběr témat probíhal v symbiotické domluvě s účastníky dle jejich potřeb a zpětné vazby.
V úvodním setkání jsme si představili posturální cvičení jako celek, navázali jsme tématem zdravá noha a správná chůze, důkladně jsme se zaměřili na vady páteře a skoliózu a zatím v posledním semináři to vše propojili v kondičním cvičení v ZTV. 
Semináře byly co nejvíce praktické. Po krátkém teoretickém úvodu si sami účastníci vyzkoušeli různé cvičení, hry, mobilizační techniky a pomůcky s co největší pestrostí. Právě tato pestrost umožňuje cvičení individualizovat a co nejvíce ho zefektivnit vzhledem k potřebám daného jedince. Přirozeně probíhala výměna zkušeností, rad a tipů z vlastní práce a života. 
Potěšil nás velký zájem o semináře a z ohlasů účastníků víme, že i oni sami by měli aktivity ZTV zařadit do svých životů častěji. Těch pár minut během dne se tam vždycky najde. Benefitem by jim bylo nejen zlepšení celkového tělesného zdraví, ale i uvolnění pracovního stresu a tlaku hektického života.
A co plánujeme na červen?
15.6. proběhne na SPŠ Jeseník seminář s názvem Cvičení ze zdravotní tělesné výchovy zacílené na děti předškolního věku. Přirozený a dostatečný pohyb (společně s návyky ZTV) je pro děti v tomto věku nezbytný a určuje jejich zdravý vývoj. Zaměříme se na podporu správného držení těla, aktivaci chodidla, kompenzační a kondiční cvičení pro správný motorický rozvoj. Tak třeba se na semináři potkáme.
Na závěr bychom moc rádi poděkovali všem zaměstnancům SPŠ Jeseník, kteří se na akcích podílejí a spoluvytvářejí pohodovou atmosféru, která je pro tyto setkání tak charakteristická. 

Koordinátor APA pro Jesenicko
Mgr. Václav Macháček